Eläkeläiset nälkärajalla

Taitettu indeksi on keksimisestään saakka ollut kiistelty ja kuuma puheenaihe. Se on ollut käytössä edellisen laman jälkeen vuodesta 1996. Vuoden 2005 alusta sen käyttöä laajennettiin koskemaan myös alle 65-vuotiaiden eläkkeitä, siis myös työkyvyttömyys- ja perhe-eläkkeitä.

Elävässä elämässä taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että jos työeläkkeen saaja saa nyt eläkkeelle siirtyessään eläkkeen, joka on 60 % eläkkeen perusteena olevasta palkasta ja jos reaaliansiot kehittyvät 1,5 % vuodessa, on eläke 30 vuoden jälkeen enää vain 40% vastaavasta palkasta. Elinaikakerroin puolestaan vähentää 1948 ja sitä myöhemmin syntyneiden eläkkeitä.

Maaliskuun alusta voimaan tuleva takuueläke (687 e/kk) kohentaa pienintä eläkettä saavien asemaa. Se koskee täyteen kansaneläkkeeseen oikeutettuja, ja hyvä niin, mutta mitä tapahtuu pientä työeläkettä saaville? Miten heidät aiotaan huomioida?

Veropolitiikalla olisi helpotettava pienen eläkkeen varassa kituuttavien asemaa nostamalla sekä eläketulovähennystä että kunnallista perusvähennystä.

Eläkeläiset ovat voimavara, eivät hyvinvointivaltion tuhoava ”eläkeläispommi”.