HYVÄÄ NAISTENPÄIVÄÄ lähiruoka -teemalla!

Iloinen puheensorina ja tekemisen häly täytti Tuulenkylän yhteistilan maanantai-iltana 7.3., kun tukiryhmäni järjestämä makkarakurssi kokoontui. Valmisteilla oli lammasmakkaraa, hirvimakkaraa, ja bratwurstia. Viime mainittukin saksalaisesta nimestään huolimatta oli kotimaista possua. Makkaramestari Jürgen Grüner kertoi, että bratwurstin nimi ei tulekaan saksan sanasta braten - paistaa, vaan vanhemmasta, aitoa lihaa tarkoittavasta sanasta. Aidon bratwurstin valmistamiseen käytetään vain lihaa ja mausteita, ei siis kamaraa, rustoa tai jänteitä.

Makkarakurssilla raaka-aineet olivat kaikki kotimaisia, lammas ja possu pakastamatonta. Tämä oli jo toinen vaalikampanjaani liittyvä makkarakurssi. Kurssille otettiin kolmetoista innokkainta. Tila ja aika eivät riitä suuremmalle joukolle.

Itse häärin makkaroiden kuumennuksessa – pilaantumisen estämiseksi makkarat kuumennetaan 70 – 80 asteisessa vedessä. Näin syntyy raakamakkaroita, jotka pitää kypsentää pannulla tai uunissa. Makkaramestarin mukaan niitä voi myös savustaa, kylmäsavustaa tai niistä voi tehdä keittoa – valmistustapoja on jokaisen maulle.

Makkarakurssit ovat mukavan yhdessäolon ohella siis hauska osa vaalikampanjaa. Mutta myös täyttä  asiaa: ekologinen, terveellinen ja edullinen lähiruoka on tärkeä osa ihmisen arkea. Ruoka -teemaan ovat kuuluneet myös kaksi tukiryhmän järjestämää Eilan kattausta. Tammikuussa tarjoiltiin Valorinteellä madekeittoa ja blinejä herkuilla. Helmikuussa Tapiolassa oli listalla ahvenkeittoa ja leipäsiä. Ahvenet saatiin Rautpohjalaisten pilkkikilpailusta ja tukiryhmän jäsenet Pentti Pöyhösen johdolla suorittivat ”hirmuisen puhdistustyön” – noin 25 kiloa pilkkiahvenia suomustettiin ja perattiin keittoon. Kaikki ruoan valmistamiset ja tarjoilut on tehty iloisen ja ahkeran tukiryhmäni kanssa talkootyönä, keittomestarina on toiminut Kaarin Oikari apulaisineen.