Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm haluaa nuoret töihin hinnalla millä hyvänsä. Hänen mukaansa alle 20-vuotiaille nuorille maksettava matalampi palkka kannustaisi yrityksiä palkkaamaan nuoria, mikä olisi tärkeää myös nuorten itsensä kannalta. (KSML 16.2.2012). Työministeriön asettama työryhmä nuorten yhteiskuntatakuusta valmistelee tällä hetkellä ohjelmaa alle 25-vuotiaille syrjäytyneille ja syrjäytymisuhan alla oleville nuorille. Lindholmin ehdotus- ja sen kaltaiset, eivät kuitenkaan voi olla ratkaisu syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Lindholmin esityksestä käy ilmi, ettei siinä ole ajateltu itse nuorta.
 
Nuorten palkkaaminen alle työehtosopimuksen mukaisen palkan olisi yrittäjille vain yksi uusi halvan työvoiman lähde. Tällä hetkellä jo käytetään nuorten ahdinkoa räikeästi hyväksi puoli-ilmaisten harjoitteluiden muodossa, myös kuntien toimesta. Yksi esimerkki tällaisesta on Karstulan kunnan suunnitelma teetättää omakotitalon rakentaminen oppilastyönä, jossa opiskelijoiden tekemälle työlle ei ole laskettu hintaa, vain talon myynnistä saaduille voitoille.(KSML 9.2) Yleisemmin ehdotus tästä nuorille suunnatusta minimipalkkalaista vähentäisi työntekijöiden mahdollisuuksia neuvotella työehdoistaan.
 
Onkin päivänselvää, että Lindholmin ehdotuksen taustalla on yritysten alati kasvava voitontavoittelu eikä suinkaan nuorten hyvinvoinnin turvaaminen. Nuorisotyöttömyyteen ja nuorten syrjäytymiseen puuttuminen on tärkeää, mutta sitä ei voi missään olosuhteissa toteuttaa työntekijöiden kustannuksella. Lindholmin malli myös implikoi voimakkaasti sen puolesta, että nuorten tekemä työ olisi jollain tavalla vähemmän arvokasta kuin muiden. Tällaista ajattelua ei voi hyväksyä. Monille nuorille ensimmäinen työpaikka löytyy jo tällä hetkellä matalapalkka-aloilta. Siitä huolimatta elinkustannukset ovat samoja kaikille iästä riippumatta, mikä aiheuttaa taloudellista epätasa-arvoa eikä pelasta ketään syrjäytymiseltä, kuten on jo nähty.
 
Lindholmin esitysten kaltaisten ajatusten lisääntyessä on entistä tärkeämpää vahvistaa keskustelua kaikille maksettavasta perustulosta. Riittävän toimeentulon takaava perustulo vähentäisi työntekijöiden riippuvuutta palkkatyöstä, minkä ansiosta työntekijät eivät olisi enää pakotettuja työskentelemään ehdoilla millä hyvänsä oman toimeentulonsa ja hyvinvointinsa turvaamiseksi.
 
 
kirjoitettu yhdessä Taija Roihan, Keski-Suomen Vasemmistonuorten pj. kanssa,
julkaistu myös Keskisuomalaisessa 20.2