Tähän kysymykseen on puolueiden lisäksi ottanut kantaa hanakasti erityisesti kauppakamari ja finanssialan toimijat. Ymmärrettävää toki on, että ala jota ei ole aiemmin verotettu nostaa päätään. On kuitenkin perin erikoista, että finanssilaitokset eivät ole osallistuneet yhteisen hyvinvoinnin rahoittamiseen, kun pienituloiset palkansaajatkin näin tekevät. Kysymyksen pitäisi enemminkin olla, miksi finanssilaitokset on vapautettu tästä velvollisuudesta?
 
Rahoitusmarkkinaverolla verotettaisiin kaikkia vaihdantakelpoisia rahoitusvälineitä, kuten arvopapereita ja sijoitusrahasto-osuuksia. Ulkopuolelle jäisivät esimerkiksi kotitalouksien ja pk-yritysten vakuutukset ja lainoitukset. Vasemmistoliitto on rahoitusmarkkinaveron kannalla. Mielestämme olisi myös ensisijaisen tärkeää olla mukana valmistelemassa veroa 11 muun maan kanssa. Osallistumalla valmistelevaan ryhmään ei vielä sitouduttaisi ottamaan veroa käyttöön mutta vaikuttamaan veron muotoon ja sisältöön suunnitteluvaiheessa.
 
Kauppakamarin uhkakuvat työpaikkojen vähenemisestä ovat harhaanjohtavia. Tällä hetkellä työpaikkoja lakkautetaan tai siirretään tuotantoa muualle myös kannattavista yrityksistä ja tämä johtuu osittain juuri siitä, että sääntelemätön spekulaatio on kasvattanut osakekurssien merkityksen ylisuureksi. Se pienentäisi keinottelun vaikutuksia ja vakauttaisi markkinoita. Siksi rahoitusmarkkinaveroa tarvitaan. Työpaikkoja voidaan turvata vain jos vakautamme talouden.
 
Rahoitusmarkkinaveroa kritisoivat pelkäävät myös että kauppaa käyvät tahot siirtyisivät esimerkiksi Lontooseen paremmille apajille. Tämäkin on outo väite, kun ottaa huomioon, että Lontoossa toimii jo pörssivero. Vasemmistoliito on sitoutunut noudattamaan hallitusohjelmassa sovittua: “Suomi kiirehtii kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa maantieteellisesti mahdollisimman kattavasti. Tavoitteena on globaali vero, mutta ensi vaiheessa kyseeseen voi tulla myös EU:n tasolla toimeenpantava järjestelmä”.
 
Rahoitusmarkkinavero ei yksinään ratkaise EU:n talouskriisiä, mutta sen avulla taloutta saadaan vakautettua ja kerättyä verovaroja yhteiseen käyttöön. Rahoitusmarkkinavero on yksi keino, jolla voidaan ehkäistä tulevia kriisejä ja turvata työpaikkoja. Euroopan taloutta ei liikuta mikään näkymätön käsi, vaan poliittiset päätöksentekijät.

kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 15.10.2012