TIEDOTE 10.10.2012
Julkaisuvapaa heti
 
Eila Tiainen: Loppu lyömiselle. Turvakotiin pääsyä on helpotettava
 
Suomessa toimii 21 turvakotia. Turvakoteja ylläpitävät ja rahoittavat yhdistykset ja kunnat usein yhdessä. Keski-Suomessa turvakotiin pääsy poikkeaa maan muista käytännöistä. Keski-Suomessa väkivallan kokijan pääsy turvakotiin on riippuvainen kunnan myöntämästä asiakaskohtaisesta maksusitoumuksesta.
 
- Väkivaltaa kohdannutta ihmistä ei saa nöyryyttää juoksuttamalla häntä virastoissa anomassa pääsylippua turvaan. Maksusitoumuksen hankkiminen ei välttämättä onnistu hädän hetkellä, sanoo keskisuomalainen kansanedustaja Eila Tiainen.
 
Suomessa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kohtaavat lapset, naiset ja miehet joka arkipäivä. Vuoden 2008 Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan 100 000 naista on vuosittain puolisonsa fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteena, 14 prosenttia väkivallan kohteista on miehiä.
 
Keski-Suomessa erityisesti yksin turvaan hakeutuvien naisten tilanne on huono.
- Ilman lapsia tulevat naiset joutuvat päivystysajan jälkeen  poistumaan, jos eivät ole saaneet maksusitoumusta, toteaa Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Eija Paloheimo.
 
- Vaikka meillä on päivystyssopimus joidenkin ympäristökuntien kanssa , on pienistä lähikunnista tulevien naisten matka pitkä, jatkaa Paloheimo.
 
Väkivalta aiheuttaa muun muassa pitkiä työpoissaoloja, uuden asunnon hankkimista ja siten heikentää myös kokijan taloudellista turvaa. Tämän vuoksi väkivaltaa kohdanneiden naisten selviytymistä on tuettava yhteiskunnan toimesta.
 
- Turvakotien määrää on lisättävä, mutta määrällä ei tee mitään,  jos avun saanti tyssää ovelle. Jokaiselle on taattava pääsy turvaan ilman erillisiä maksusitoumuksia. Kuntien talous sen kyllä kestää. Ennaltaehkäisevään työhön on panostettava silloin kun siihen on mahdollisuus eikä kun on liian myöhäistä, kritisoi Tiainen Keski-Suomen linjauksia.
 
Paloheimon mukaan Suomesta puuttuu myös lainsäädäntö, joka turvaisi väkivallan kokijan pääsyn turvaan, riippumatta siitä missä kunnassa asuu.
- Mitä nopeammin pääsemme auttamaan väkivaltaa kohdanneita, sen parempi se on myös kuntien talouden kannalta. Väkivallan pitkittyessä myös kustannukset nousevat.
 
Lisätietoja:
Kansanedustaja Eila Tiainen
puh: +358 50 512 0353
[email protected]