Kiitos että tuotte painetta tänne eduskuntaan. Nyt sitä tarvitaan. Me olemme jo myöhässä. Suomen lähihistorian pahin ympäristökatastrofi ja rikos on tapahtunut. Seurauksista meillä ei ole vielä edes tietoa. Me emme vielä edes tiedä kuinka mittavat vahingot tulevat olemaan. Hallituksen on otettava vastuu.
 
Ongelmien alku voidaan paikallistaa viime hallituksen ympäristöpolitiikkaan ja aluehallinintouudistukseen, mutta nyt tilanne on saatava hallintaan ja vahingot korjattua.
 
Nyt meidän ei tule katsoa taaksepäin vaan eteenpäin, sillä Talvivaara ei ole ainut hanke, jossa ympäristöön sekä elinkeino- ja toimeentuloon liittyvät asiat kohtaavat.
Valvonta on järjestettävä uudelleen niin, että samanlaisia katastrofeja ei pääse enää syntymään. Ympäristöhallinto on tuuletettava ja kytkökset nostettava pöydälle.
Vasemmiston liikenneministeri Merja Kyllönen osoitti vähän aikaa sitten, että hyväveli-verkostojen toiminta ei ole koskematonta. Nyt näyttää siltä, että tehtävää on muissakin ministeriöissä.
 
Talvivaara on rajuimmalla tavalla paljastanut kuinka retuperällä kaivostoiminnan valvonta meillä on ollut. On myös kyseenalaista että nikkelin bioliuotusmenetelmää on kokeiltu, ensimmäisenä maailmassa Talvivaarassa ­– ilman riittäviä varotoimia.
 
Uusia kaivoslupia ei voida näissä olosuhteissa myöntää. Aluehallintouudistus on arvioitava uudelleen ja mahdollisesti purettava. Kaivosteollisuuden tulevaisuus on arvioitava uudelleen, kuten Vasemmistoliiton puoluehallitus vaati, sillä ympäristövalvonta ja elinkeinoelämä eivät voi toimia saman katon alla, jos toiminta ei ole läpinäkyvää ja ympäristön arvoja ei oteta huomioon.
 
Kainuussa paikalliset ihmiset ovat olleet huolissaan jo pitkään. Heidän huoltaan ei ole kuultu eikä kuunneltu. Tämä kertoo lähidemokratian puuttumisesta. Asukkailla olla sananvaltaa omaan lähiympäristöönsä.

Työpaikkoja on aina puolustettava. Mutta luontomatkailusta hyötyvät työpaikat ovat vähintään yhtä arvokkaita kuin kaivosteollisuuden tuomat työpaikat. Pienyrittäjyyden ja ympäristön kustannuksella ei suurteollisuus voi ratsastaa. Kaivosteollisuudesta syntyvät haitat eivät myöskään jatkossa voi kaatua yhteiskunnan niskaan. Uudelleenjärjestelyjä on tehtävä. Me Vasemmistoliitossa tulemme vaatimaan näitä.