Köyhyyttä ja kurjuutta on ikävä jakaa . Jo hallitusohjelmaa tehtäessä tiedettiin, että erityisen suuret leikkaukset kohdistuvat kulttuuriin – niin kuin aina. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että kulttuuri on hyvä ja hieno asia mutta erimielisyydet alkavatkin siitä, mikä on sitä hienoa kulttuuria, jota kannattaa tukea. Ja tässä asiassa perussuomalaiset ovat aivan omilla hyvin kansallisilla linjoillaan.
 
Taiteen vapaudesta ei heillä ole tietoakaan. Taiteen ja kulttuurin pitää palvella kansallisia ambitioita ja päämääriä, taiteen itseisarvosta ei puhettakaan. Heidän mielestään suomalaisen kulttuuripolitiikan johtoajatuksena pitäisi olla suomalaista identiteettiä ja omaleimaisuutta tukevan taiteen ja kirjallisuuden tukeminen. Suppeammalla määrärahalla voitaisiin paremmin tukea aidosti suomalaista kansallistuntoa vahvistavaa taidetta.
 
Niinpä kun perussuomalaiset kävivät moittimaan ministeri Paavo Arhinmäkeä budjetin niukoista kulttuurivaroista ja leikkauksista, ministeri saattoi muistuttaa perussuomalaisten omasta talousarvioaloitteesta, jossa ehdotetaan taiteilijoiden, kirjailijoiden ja kääntäjien apurahaan ehdotetun summan leikkaamista 1 572 000 eurolla! Siinä perussuomalaisten kulttuuripolitiikan ydin lyhyesti.
 
Suuret vakiintuneet kulttuurilaitokset kuten Kansallisooppera ja Kansallisteatteri joutuvat supistamaan toimintaansa mutta enemmän olen huolissani vapaista ryhmistä ja yksittäisistä luovan työn tekijöistä. Hallitusohjelmassahan luvattiin selvittää poikkihallinnollisesti heitä koskevan työ-, sosiaaliturva- ja verolainsäädännön uudistustarve.
 
Kulttuuriministeri Braavo Arhinmäki (Image) on ollut aktiivinen tekijänoikeuskysymysten selvittämisessä Prix Elvis –palkinnon arvoisesti. Tekijänoikeuksien, hyvitysmaksujen ja lainauskorvausten osalta budjetti tuo pienen pienen korjauksen kirjailijoiden lainauskorvaukseen. Tällä hetkellä jokaisesta lainatusta kirjasta tekijä saa 4 senttiä! Lisäystä määrärahaan tulee 200 000 euroa. Eipä korvaus monella sentillä parane, mutta esimerkkinä tästä eteenpäin se toivottavasti toimii.