Tiedote 30.1.2013

Keskiviikkona 30.1.2013 tapahtui Jyväskylässä puukotus Äärioikeisto Suomessa- kirjan esittelytilaisuudessa. Tapahtuman järjestäjien mukaan kolme henkilöä hyökkäsi tilaisuuteen, jossa ainakin yhtä henkilöä haavoitettiin puukolla. Tilaisuudessa oli puhumassa kaksi kirjan kirjoittajista, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Mikael Brunila jotka eivät vahingoittuneet hyökkäyksessä. Vasemmiston kansanedustaja Eila Tiainen tuomitsee iskun.

- On viimeinkin tunnustettava, että Suomessa toimii järjestäytyneitä äärioikeistolaisia ryhmiä.

- Li Andersson, Dan Koivulaakso ja Mikael Brunila ovat rohkeasti nostaneet viime vuonna ilmestyneessään kirjassaan esille vakavan suomalaista yhteiskuntaa koskettavan ongelman. Äärioikeistolaista politiikkaa ja väkivaltaa kohdataan Suomessa sekä jokapäiväisen rasismin että äärimmäisyyksiin vietyjen väkivaltaisten iskujen muodossa. Nyt Jyväskylässä tapahtunut isku on vain yksi, jokseenkin törkeä esimerkki tällaisesta toiminnasta, sanoo jyväskyläläinen vasemmiston kansanedustaja Eila Tiainen.

Viime kesänä myös toinen kirjan kirjoittajista, vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso, joutui iskun kohteeksi Oulussa.

- Nämä eivät ole enää mitään yksittäistapauksia satunnaisia henkilöitä kohtaan, vaan törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja, jotka tulisi laajalti tuomita välittömästi, jatkaa Tiainen.

Tiaisen mukaan suomalaisessa poliittisessa ilmapiirissä on tapahtunut sellaista, mikä mahdollistaa ja on hiljaisesti sallinut äärioikeistolaisen liikkeen voimistumisen ja esilletulon.

- Tavalla, jolla politiikassa puhutaan esimerkiksi siirtolaisista, maahanmuuttajista tai seksuaalisista vähemmistöistä on vaikutusta myös siihen miten ihmiset kohtaavat toisiaan arjessa. Myös poliitikkojen on syytä ymmärtää tämä. Kaikenlainen rasistinen käyttäytyminen, oli se sitten puhetta tai fyysistä väkivaltaa on otettava vakavasti ja
kitkettävä pois.