Puhuin viime viikolla Jyväskylässä, Kuokkalan uudessa Vassari-kahvilassa erityisesti kolmesta asiasta: palkka-aleista, vanhuspalvelu- ja varhaiskasvatuslaeista sekä sote- ja kuntauudistuksesta, joista ei mitään mullistavaa uutta tietoa ole. Valmistelu laeista jatkuu. Meillähän Keski-Suomessa piiri on linjannut useampaankin kertaan, että Keski-Suomi voisi olla yksi ainoa sote-alue.

Varhaiskasvatuslakia uudistetaan paraikaa. Siitä ei juuri ole puhuttu, kun paukut ovat menneet vanhuspalvelulain valmisteluun ja siitä käytyihin kädenvääntöihin. Laki on kuitenkin tärkeä, varhaiskasvatusta kun ei vuosikymmeniin ole uudistettu. Nyt tapahtuu kuitenkin suuri muutos, kun varhaiskasvatusasiat siirtyvät sosiaali- ja terveysministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriöön. Tuonkin lainvalmistelun yhtenä kompastuskivenä tulevat arvatenkin olemaan ryhmäkoot ja henkilökuntamitoitukset, myös ehkä hoito- ja opetussisällöt.

Palkka-ale -keskustelu se vaan velloo. "Työväen presidentti" teki palveluksen entiselle puolueelleen jatkamalla EK:n Ilpo Kokkilan esille nostamaan palkka-alea. Typerämpää ideaa saa hakea. Kuka vielä uskoo, että presidentti on puolueeton koko kansan presidentti? Nyt Mauri Pekkarinenkin näytti Keskisuomalaisen yleisönosaston jutun mukaan kannattavan palkka-aleitten sijasta verojen korotuksia, niin sopii kysyä, miksi Pekkarisen 8 vuotta kestäneen ministeripestin aikana ei älytty tuota tehdä.

Vasemmiston mielestä veroprogressiota voi huoletta nostaa ja mukaan on otettava myös pääomatulot. Ja mitä tulee ylisuuriin eläkkeisiin, niitä sopii leikata, samoin ylisuuria leskeneläkkeitä, mutta niitä ei pidä poistaa, koska ne ovat monen rikkonaisen työuran tehneen naislesken pelastus.

Vassari-kahvila Kuokkalassa kokoontuu kuukausittain, pesemään kaupungin valtuuston jälkeistä pyykkiä, suosittelen!