Kannanotto 6.9.2013

Vapaa julkaistavaksi

Viime viikon käsiasesurmat Puuppolassa ja Nurmijärvellä osoittavat, miten väkivalta ja sen uhka ovat jatkuva yhteiskunnallinen ongelma. Viimeviikkoiset tapaukset olivat rajuja, mutta lähisuhdeväkivallassa ei ole kyse poikkeamista. Sitä esiintyy kaikissa suomalaisen yhteiskunnan kerroksissa.

- Vaikka myös väkivaltaa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin on panostettava, on turvakotien olemassaolo ainoa pelastus väkivaltatilanteen uhatessa. Etenkin lapsettomissa suhteissa väkivaltaa kokeneet naiset ovat vailla riittäviä apukeinoja ja turvakodit ovat heille erityisen tärkeitä, Modig toteaa.

Viime viikolla hallituksen rakenneuudistuspäätöksessä päätettiin vähentää kuntien palvelutarjontaa. Modig ja Tiainen ovat huolissaan, että turvakodit saattavat olla kuntien leikkauslistojen kärjessä. Turvakodit toimivat jo tällä hetkellä liian pienillä resursseilla ja kunta toisensa jälkeen on lopettanut turvakotitoimintansa. Turvakotiverkko on kestämättömän harva ja keskittynyt vain suuriin asutuskeskuksiin.

Suomi ei täytä Euroopan neuvoston suosituksia turvakotien paikkamääristä ja sijoittuu eurooppalaisessa vertailussa alle puoleen väliin, mistä myös YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea on antanut huomautuksen. Noudattaaksemme suositusta meidän pitäisi lisätä vuodepaikkoja 422 paikalla. Tästä huolimatta turvakotien määrä vähenee vuosi vuodelta. Vuonna 2009 Suomessa oli 21 turvakotia, joista vuoteen 2013 mennessä muun muassa Espoon ja Porin yksiköt on lakkautettu. Tällä hetkellä turvakoteja on vain 19, ja osa kodeista vaatii uhrilta maksusitoumusta ennen kuin he edes pääsevät ovesta sisään.

Hallitus on kuitenkin sitoutunut tavoitteeseen turvakotipaikkojen lisäämisestä ja alueellisesta levittämisestä.

- Edellinen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson antoi viime syksynä lupauksen, että turvakotipalvelut tehdään lakisääteisiksi sosiaalihuoltolain uudistuksessa. Edellytämmekin, ettei lupausta petetä kuntiin kohdistuvissa toimissa, ja että uusi ministeri Susanna Huovinen huolehtii ripeästi turvakotien lakisääteistämisestä, Tiainen huomauttaa.

 

Lisätietoja:

Silvia Modig

050 512 0421 | [email protected]

Eila Tiainen

050 512 0353 | [email protected]