Tiedote 11.9.2013

Vapaa julkaistavaksi

 

Ber-Ex –marjayritykselle Saarijärvellä marjastavat thaimaalaiset ovat vaatimassa yritykseltä heille luvattua korvausta työstään. Yritys on tylysti vastannut palauttavansa heidät kotimaahansa, elleivät he suostu työskentelemään sen sanelemilla ehdoilla.  

Yrityksille marjastavat ulkomaiset poimijat ovat Suomessa häpeällisen hyväksikäytön kohteena. He poimivat marjoja muodollisesti jokamiehenoikeudella ja myyvät ne suomalaisille marjayrityksille. He tekevät työtä, mutta koska eivät ole työsuhteessa, eivät kuulu työehtosopimusten piiriin ja kantavat kaikki toiminnan taloudelliset riskit. Suomalaisten lisäksi heillä rahastavat lähtömaissa toimivat välittäjäyritykset. Poimijat saattavat olla suurissa veloissa välittäjille Suomeen saapuessaan.

Kaiken päälle poimijat kohtaavat Suomessa epäluuloisia ja vihamielisiä asenteita.

– Paikalliset saattavat esimerkiksi puhua, että ulkomaalaiset tulevat suurella joukolla viemään marjat metsistä, vaikka todellisuudessa marjastaja on halpaa työvoimaa hamuava suomalaisfirma, ja valtaosa sadosta jää joka tapauksessa poimimatta metsiin, toteaa Tiainen.

Myös Saarijärveltä tiistai-iltapäivänä raportoinut Yle Kainuun toimittaja toisti näitä asenteita ikävällä tavalla, kun hän alkuun uutisoi vain Ber-Exin johtajan näkemykset sellaisinaan. Johtaja leimasi poimijoita varkaiksi pelkkien luulojensa pohjalta.

– Köyhät poimijat joutuvat täällä sekä taloudellisesti hyväksikäytetyiksi että rasismin kohteeksi. Tämä ei voi jatkua enää.

– Saarijärven poimijoiden on saatava oikeudenmukainen kohtelu ja oikeusapua, kun kiista selvitetään, eikä mikään yritys voi käskeä ihmisiä pois maasta.

– Jatkossa marjanpoimijat on otettava työsuhteeseen, jossa heille taataan vähimmäispalkka. Tällainen jokamiehenoikeuksien väärinkäyttö on lopetettava. Poimijoilla on oltava kunnolliset olosuhteet asuessaan ja työskennellessään Suomessa, eivätkä he saa joutua pelkäämään kenenkään mielivaltaa, Tiainen vaatii.


Lisätietoja

Kansanedustaja Eila Tiainen
050 512 0353 | [email protected]