Tiedote
Maanantai 14.10.2013
Kansanedustajakiertue Loimaalla, Uusikaupungissa ja Raisiossa


Hallitus käy nyt läpi kuntien tehtäviä. Tavoitteena tulee olla parantaa kuntien mahdollisuuksia suoriutua velvoitteistaan. Asukkaiden oikeus palveluihin ja toimeentuloon tulee toteutua yhtäläisesti koko maassa. Sen sijaan velvoitteiden karsiminen ei saa merkitä palveluiden heikkenemistä ja hyvinvoinnin purkamista.

Joidenkin tehtävien siirto kunnilta valtiolle voi olla järkevää, jos sen seurauksena kuntien taloudellinen taakka helpottuu. Jotkin tehtävät voivat myös hoitua tehokkaammin ja tasapuolisemmin valtion hoitamina.

Toimeentulotuen perusosan siirto kunnilta Kelan vastuulle selkiyttäisi tilannetta, edistäisi ns. yhden luukun periaatetta, ja lisäisi luottamusta yhteiskunnan tasapuoliseen kohteluun. Myös tukihakemusten käsittely voisi nopeutua. Samoista syistä myös omaishoidon tuki on syytä siirtää Kelaan. Näin kuntien sosiaalitoimistojen työntekijät voisivat nykyistä enemmän keskittyä varsinaiseen sosiaalityöhön, auttamaan vaikeuksiin joutuneita ihmisiä.

Jotkut kunnat ovat talousvaikeuksiin vedoten esittäneet leikkauksia kaikkein pienituloisimpien asukkaiden perustoimeentuloon. Äärimmäinen esimerkki on Suonenjoki, jossa on kaavailtu toimeentulotuen perusosan leikkausta viidenneksellä.

http://yle.fi/uutiset/saako_toimeentulotukea_leikata_suonenjoki_selvittaa_laillisuuden/6866075

Heikossa asemassa ovat myös lukuisat omaishoitajat, jotka tekevät pienen tuen varassa raskasta työtä ilman samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia vapaa-aikaan kuin palkkatyössä olijoilla. Omaishoitajien asema riippuu myös asuinkunnan halusta ja mahdollisuuksista taloudelliseen ja muuhun tukeen.


Lisätietoa

Annika Lapintie | 050 5113156
Eila Tiainen | 050 5120353