Tiedote
2.10.2013
Vapaa julkaistavaksi

Kansanedustajat Silvia Modig, Anna Kontula, Aino-Kaisa Pekonen ja Eila Tiainen: Arktista on suojeltava - aktivistit vapaiksi

Pääministeri Katainen esitteli tänään eduskunnalle uusitun arktisen strategian. Strategiassa Suomi sitoutuu olemaan edelläkävijä arktisen alueen kestävyyden valvojana ja vaatii ensimmäisenä arktisena valtiona pohjoisnavan ympäröivän meren suojelemista. Tässä tehtävässä on valppaana jatkuvasti seurattava ilmastonmuutoksen etenemistä ja sen vaikutuksia herkkien alueiden ja niiden myötä koko planeetan ekologiseen tasapainoon.

- Globaali lämpötilan nousu on ollut voimakkainta arktisella alueella, mikä on johtanut jäätikön sulamisen myötä uusien luonnonvarojen löytymiseen. Jos lähdemme hyödyntämään nyt löytyneitä öljyvaroja, jatkamme ilmastonmuutoksen ruokkimista. Se on kestämätöntä, Modig muistuttaa.

- Suomen on panostettava arktisen strategian mukaisesti kestävän Cleantechin kehitykseen. Kotimainen osaaminen on valjastettava arktisten alueiden ympäristön puhdistamiseen. Myös tuotantolaitosten vähäpäästöisyys on turvattava, Tiainen toteaa.

Pohjoismaisen neuvoston ilmastovaliokunta on vaatinut Arktista neuvostoa luomaan arktiksen valtioiden välille juridisesti sitovan sopimuksen, jossa sitoudutaan käyttämään parasta mahdollista teknologiaa ja prosesseja offshore-öljynporauksessa. Suomen arktinen strategia toistaa tätä vaatimusta. Tällä hetkellä alueen maiden väliset miniminormit kuitenkin eroavat paljonkin toisistaan.

Kansainvälisillä vesillä vangitut ilmastojärjestö Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltä Gazpromin öljylautalla Prirazlomnajalla. Lautta olisi ollut ensimmäinen joka hyödyntäisi arktisia öljyvaroja kaupalliseen tarkoitukseen. Öljyvarojen hyödyntäminen ennen miniminormien säätämistä voisi johtaa katastrofaalisiin lopputuloksiin.

- Luonnonvarojen hyödyntämisen tiukat kriteerit tulee asettaa mahdollisimman nopeasti, sillä öljyvuoto pohjoisen merialueilla aiheuttaisi vakavan ympäristötuhon, Pekonen perustelee.

- Mieltä osoittaneet aktivistit eivät ole syyllistyneet muuhun kuin vakavan ongelman julkituomiseen. Sini Saarelan saama merirosvoussyyte on aiheeton. Aktivisteille on taattava nopea käsittelyaika ja heidän perusoikeuksiensa toteutumisesta on pidettävä huolta. Toivomme kansainvälisen yhteisön huomioivan arktisen alueen merkityksen ilmastonmuutokselle myös aktivistien vapautumisen jälkeen, kansanedustajat kertovat.

Ilmastonmuutosta seuraavan paneelin IPCC:n juuri julkaistu raportti toteaa Grönlannin mannerjään sulamisnopeuden kuusinkertaistuneen viime vuosikymmenen aikana. Myös ikirouta sulaa.

- Öljynporauksen miniminormien asettaminen on vähintä, mitä voimme tehdä. Tutkimustietojen valossa on kuitenkin harkittava, voiko öljyä porata arktiselta merialueelta ollenkaan, jos todella haluamme hillitä ilmastonmuutosta? kysyy Kontula.

Lisätietoja

Silvia Modig
050 512 0421 | [email protected]

Anna Kontula
050 512 0496 | [email protected]

Aino-Kaisa Pekonen
050 512 0119 | [email protected]

Eila Tiainen
050 512 0353 | [email protected]