Tiedote 2.10.2013

Vasemmiston valtuustoryhmä näkee Jyväskylän kaupungin käynnistämät YT-neuvottelut tarpeellisina, mutta ne on kohdennettava oikein. Tällä hetkellä kaikki mahdolliset resurssit pitää kohdistaa palvelutuotantoon, ei hallintoon.

-Tekeviä käsiä ei pidä vähentää asiakaspalvelutyöstä, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Eila Tiainen.

Kehittämisen tulee suuntautua kaupungin oman toiminnan kehittämiseen. Oman palvelutuotannon tuottavuutta pitää merkittävästi parantaa mm. poistamalla turhia organisaatiokerroksia. Näin kaupungin oman tuotannon kilpailukyky paranee suhteessa esimerkiksi yksityisiin palveluntarjoajiin. Oikeistossa halutaan siirtää tuotantoa yksityisille toimijoille palvelusetelien ja palvelualoitteiden kautta. Vasemmisto näkee, että oman toiminnan kehittäminen kaupungin organisaatiota järjestämällä on välttämätöntä, jotta kunta ja kuntalaiset eivät joudu antautumaan markkinavoimien edessä.

On myös selvää, että konsernihallintoa on supistettava. Liikelaitoksia on syytä tarkastella ennakkoluulottomasti. Koko henkilöstöä tulee tarkastella aina ylintä johtoa myöten.

Vasemmisto kritisoi YT- neuvotteluiden ajoitusta suhteessa valtakunnalliseen päätöksentekoon. Kuntien lakisääteisiä velvollisuuksia ollaan purkamassa kokonaisuudessaan miljardin euron edestä. Miksi YT-neuvotteluita käydään nyt, kun ei vielä tiedetä, mitä velvollisuuksia kunnilta vähennetään?

Lomautuksia kuntapalveluissa Vasemmisto ei tule hyväksymään. Kysyntä palveluille ei ole vähentynyt, päinvastoin. Lomautukset eivät säästä, mikäli ne tehdään esimerkiksi hoito- tai sosiaalialoilta. Seuraukset osuvat nimenomaan heikoimmassa asemassa oleviin. Seuraukset voivat olla katastrofaaliset. Lakisääteiset palvelut on joka tapauksessa hoidettava määräaikojen puitteissa tai seurauksena on sanktioita. Tehtävä työ ei lopu vaan kasautuu. Siitä seuraa uupumusta ja pahoinvointia, ja poissaolojen nousua. Viimeistään nyt on kaupungin henkilöstön saatava vahvasti äänensä kuuluviin töiden järjestelyissä ja säästöjen etsimisessä.

Eila Tiainen
Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kansanedustaja

0505120353
[email protected]