Tiedote
2.12.2013

Kunnallisvaaleissa Vasemmiston ohjelma korosti tervettä kuntataloutta, ja vastusti sellaisia leikkauksia, jotka tuottavat nopeasti muita kustannuksia. Nyt kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä on yhä vasemmiston vastustamia leikkauksia esimerkiksi kehitysvammaisten opetuksesta, koulunkäyntiohjaajista ja kirjastoista. Myös lapsiperheiden kotipalvelu kodinhoidontuki, omaishoito, lastenpsykiatriset palvelut ja nuorisotyö ovat sellaisia, joista säästäminen tulevat nopeasti hyvin kalliiksi.

Kaupunginjohtaja Anderssonin budjetissa perusturva ja sivistyspuoli olivat raskaasti kohteena. KH:n budjetti, kun se sitten vihdoin saatiin näkyviin, oli jo paremmilla linjoilla. Lautakunnat ovat tehneet hyvää vastuullisesta työnsä. Vasemmisto näkee suunnan oikeana.

Vasemmisto peräänkuuluttaa edelleenkin suhteellisuutta. Jyväskylän 100% omistama Jyväsparkki sijoitti 450 000 € siihen, että autoilija voi ajaa hallista ulos avaamatta sivuikkunaa, kun kaupunki toisella kädellä haluaa vähentää vanhustenhuollosta. Samaan aikaan esitetään 450 000 € ’Lutakon aukion jatkokehittämiseen’, kun alaluokkalaisten koulukyytejä poistetaan.

Kaupungin tiedottamiseen budjetissa on yhä todella runsaasti rahaa. Vasemmisto muistuttaa, että imagotekijöistä tärkein ovat palvelut. Kuitenkin ”Kilpailukyvyn ja elinkeinopoliitikan ohjaus- ja toimintakokonaisuus”- selonteossa valtuustolle 4.11.2014 ei mainita sanallaan Jyväskylän imagon pahinta kriisipesäkettä: lähi- ja terveyspalveluja. Viime vuoden omaishoitajakohu vahingoitti kaupungin mainetta tavalla, jota ei voi ”imagomarkkinoinnilla” koskaan korjata. Samanlaisiin virheisiin Jyväskylällä ei ole varaa.

Vasemmisto painottaa, että pitää pystyä myös säästämään yksityiskohtia hioen myös ylisuunnittelusta, liian kalliista investoinneista, asfaltista ja konsultoinnista jos kerran terveydestä ja hyvinvoinnistakin. Se on vaikeaa ja tuskallista, mutta välttämätöntä. Edelleenkin noin 60 % Jyväskylän kaupungin veloista on muualla kuin lautakuntien päätöksien alla. Siksi budjettia tulee tarkastella jumiutumatta sivistystoimen ja peruspalvelujen perinteisiin höyläyksiin. Vasemmisto korostaa, että säästöjä hakiessa on edelleenkin syytä katsoa koko kaupunkikonsernia, ja etsiä säästöt sieltä, missä ne eivät vahingoita kuntalaisia.

Jyväskylän Vasemmiston valtuustoryhmä
puheenjohtaja Eila Tiainen
0405462175
[email protected]