Keskisuomalainen 15.2.2014

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Matti Apunen ja Pihjalalinna Oy:n Mikko Wirén vakuuttelevat kilpaa, että sote-uudistus on sulkemassa yksityissairaalat ja syöksemässä koko terveydenhuollon kustannuskriisiin (HS 11.2., KSML 13.2.). Aivan erityisessä vaarassa ovat kuulemma nyt jämsäläisten terveyspalvelut.

Luonnollisesti terveysbisnes on huolissaan omista voitoistaan ja kilpailun ideologit omien haaveidensa toteutumisesta. Olisihan se heidän kannaltaan hankalaa, jos nyt onnistuttaisiin kokoamaan terveydenhuoltoon käytettävät julkiset varat ja rakenteet suuremmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin ne pystyisivät tuottamaan palvelut edullisemmin ja paremmin tuloksin.

Mitäköhän Wirénin väläyttämiä kansainvälisen lainsäädännön pykäliä mahdollisimman yhdenvertaiseen, laadukkaaseen ja taloudellisesti kestävään sosiaali- ja terveydenhuoltoon tähtäävä laki mahtaa rikkoa?

Parhaillaan lausuntokierroksella oleva sote-lakiesitys ei lopeta Jämsän eikä minkään muunkaan sairaalan toimintaa. Muodostettavat sote-alueet päättävät itsenäisesti niin erikoissairaanhoidon kuin perusterveydenhuollonkin järjestämisestä. Tämän vuoksi Jämsässäkin olisi syytä arvioida huolellisesti ja rauhallisesti erilaisia vaihtoehtoja; kaupunginvaltuutetut ovat tässäkin asiassa temppelin harjalla.

Sote-laki ei säädä palvelujen tuottamisesta, vaan niiden järjestämisestä. Entiset yksityiset tuottajat voivat tuottaa palveluitaan kuten ennenkin, mutta palveluiden järjestämisestä eli mahdollisesta tilaamisesta päättää lakisääteistä vastuuta kantava julkinen taho eli sote-alue. Yksityis- ja yhteisomistussairaaloiden asema suhteessa sote-alueisiin ratkaistaan vasta alkamassa olevan monikanavarahoituksen purkukomitean työn pohjalta.

Eila Tiainen
Kansanedustaja, Jyväskylä (vas)