Vain puolenkymmentä valtuutettua ja eduskuntavaaliehdokasta oli vaivautunut paikalle saamaan ensikäden tietoa "veljistä vähäisimpien" asumisesta ja toimeentulosta.
Jyväskylän katulähetys, seurakunta ja Sininauhaliitto olivat järjestäneet erinomaisen ohjelman Aseman pysäkiltä Ensiaskelen kautta Kalliomäen kaksioihin.

Jyväskylässä Katulähetyksellä on reilut 200 asuntoa, ainoita koko kaupungissa, joihin voi päästä menetettyään luottotietonsa, sössityään elämänsä pahemman kerran ja päädyttyään lopulta kadulle tai vankilaan. Kaupungin vuokra-asuntoihin ei esimerkiksi ole "näillä ansioilla" mitään asiaa. Jo tästä voi päätellä, että parilla sadalla asunnolla ei ole tarvetta poistettu.

Vaikka vuosikausia on vietetty asunnottomien öitä ja puhuttu ongelmasta, ei se silti ole korjaantunut. Kunnon kansalaiset mieluusti sulkevat silmänsä ja havahtuvat vasta sitten, jos omille kulmille on tulossa asuntola. Sitähän pitää tietenkin vastustaa!
Katulähetyksen asunnoissa on kaikissa tarjolla myös tukea. Harvan voimat yksin riittävät paluuseen monille liian vaativaan yhteiskuntaan. Pisin asumishistoria Jyväskylässä on runsaat 20 vuotta. Asuminen edellyttää päihteetöntä elämää.
Päivän aikana kuulin myös ensimmäisen kerran positiivisen lausunnon "halvasta viinasta ja Viron viinarallista". Nyt ei juoda aiempien vuosien malliin korvikkeita, märässä päässä ei tenu haise!

Katulähetyksen työ asumisyksiköissä ja leivän jakelussa perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen ja sosiaaliseen työllistämiseen. Palkkatuen uudistamisen osalta menimme kyllä ojasta allikkoon. Työministeriön uusien pykälien mukaan työllistäminen on tehty todella hankalaksi, vaikka uudistuksilla pyrittiinkin parantamaan kolmannen sektorin mahdollisuuksia. Erityisen vaikeaksi tilanne on muodostunut Keski-Suomessa niin työttömien yhdistyksissä kuin Katulähetyksessäkin, kun muutoksiin ei ennen vuoden vaihdetta osattu mitenkään varautua.

 

'Mennään bussilla' -tapahtumassa Kankitiellä. Kuulemme tuetun asumisen nykytilanteesta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa 'Mennään bussilla' -tapahtumassa Kankitiellä. Kuulemme tuetun asumisen nykytilanteesta.