Nuorisotakuu oli Kataisen hallituksen mukaan ohjelma, jolla piti taata jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ- harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Ohjelmasta huolimatta työttömien alle 25-vuotiaiden määrä on noussut helmikuussa tilastokeskuksen mukaan jo 75 000 nuoreen ja 25,5 prosenttiin.

Maailman huipputaloustieteilijät ovat ylistäneet Yhdysvaltain elvytyspolitiikkaa, joka on nostanut maan lamasta jo kasvuun. Eurooppaa sen sijaan moititaan leikkauspolitiikasta, jolla suhdanteen kääntämisen sijaan vain syvennetään lamaa. Tällä hetkellä kaikki eduskuntapuolueet, vasemmistoliittoa lukuun ottamatta, kilpailevat leikkausinnollaan. Suomen on vallannut järjetön velkahysteria, jota riippumattomat taloustieteen tutkijat pitävät vaarallisena aina maailmanpankkia ja IMF:ää myöten. Riippumattomien professorien sijasta media käyttää asiantuntijoinaan harvoja pelotteluun sopivia yksityispankkien ja eturyhmien ekonomisteja.

Nuorison syrjäytymisen estämiseksi rahaa pitäisi lisätä myös sosiaali- ja terveystoimeen, joka jäi nuorisotakuun osalta rahoitusta vaille. Nuorison työttömyyden vähentämiseksi meidän tulisi nyt satsata koulutukseen, vanhusten hoivaan, homekoulujen korjaamiseen ja liikenneväylien rakentamiseen. Rahaa tulisi nyt käyttää, jotta kotimainen kysyntä lähtisi liikkeelle ja yrityksetkin uskaltaisivat mukaan investoimaan ja palkkaamaan työttömiä töihin.

Suomen pankki, osana Euroopan Keskuspankkia, on käynnistänyt voimakkaan elvytysohjelman, jonka tehtävä on alentaa valtionlainojen hintaa. Ohjelma toimii, koska Suomen pankki, eli Suomen valtio, ottaa nyt yli kaksi kertaa Suomen lainanottoa suuremman määrän Suomen velkakirjoja keskuspankin pohjattomaan holviin. Tietokoneella painetut uudet rahat välittyvät yksityispankkien kautta Suomen velan hintaan, joka on jo negatiivinen koroltaan!

Suomi on yksi Euroopan vähiten velkaantuneista maista Romanian ja parin muun jälkeen. Romania tunnetaan siitä, että maa maksoi pois velkansa Nikolai Ceausescun aikana. Myös Saksalla on huomattavasti enemmän velkaa suhteessa talouden kokoon. Kansantalouden säännöt ovat päinvastaiset omaan kukkaroon nähden, sillä rahan liike tarkoittaa talouskasvua mitä se ei ainakaan minun kukkarossani tarkoita. Valtion velan ottamista ei pidä nyt pelätä, vaan nyt jos koskaan on aika tarttua rohkeasti toimeen ja laittaa talouden rattaat pyörimään.

Eila Tiainen, jyväskyläläinen kansanedustaja (vas)