Olin tänään uimassa viimeisen kerran Peurungan kupolissa. Väkeä oli liikkeellä kuinhelluntaiepistolassa, ehkä hiihtoloman takia. Hauskaa oli kuulla altaassa (pakko)ruotsia, harvinaista herkkua täällä sudeettisuomalaisella alueella.
Peurungan kupoli nousi 1974 ja asialla olivat Korsuveljet, sodan käyneet miehet, jotka tarvitsivat kuntoutusta ja päättivät itse hoitaa homman, kun yhteiskunta ei oikein veteraanien työtä arvostanut. Miesten hanke meinasi kaatua Kansaneläke laitoksen penseyteen, kunnes presidentti Urho Kekkonen hoiti homman miesten pussiin painostamalla pääjohtaja Jaakko Pajulaa. Rahat tulivat ja kuntoutus alkoi toimia.
Kekkonen ja hänen Laukaassa asuva ystävänsä lääkintöneuvos Rikhard Sotamaa olivat usein nähtyjä vieraita Peurungassa. Yhdellä käyntikerralla syntyi 70-kymppisestä Kekkosesta vieläkin elävä legenda, joka väitti, että presidentti on 40-vuotiaan kunnossa. Yritin todentaa 2005 tekemässäni ohjelmassa väitettä. Pyysin ja sain luvan Kekkosen terveys- ja testitietojen julkistamiseen. Mutta kas kummaa, Peurungan arkisto oli juuri ”siivottu”, vanhimmat kortit oli poistettu ja”siivoojan” mieleen ei ollut tullut, että Kekkosen kortti saattaisi kiinnostaa jälkipolvia tai sitten hän oli niin nuori, ettei tunnistanut Kekkosta merkki henkilöksi! No, jutun tein vielä muutamien perustajakorsuveljien kanssa.
Kupolin mukana menee yksi aika historiaan. Peurungan toiminta on jo vuosia ollut muuttumassa ja nyt kun uudeksi maamerkiksi nousee Pohjoismaiden korkein vesiliukumäki, taitaa vanhoista hyvistä ajoista jäädä vain kaunis muisto: ”Kaikki syyt jotka estävät meitä liikkumasta ovat tekosyitä”. Tuo Kekkosen lausuma on kuitenkin yhä tärkeä, kun yksi ja toinen kantaa kropassaan liikoja läskejä, hengästyy rappusissa ja illan päätteeksi kumoaa muutaman tuopin sohvalla löhöillen.
Itse olen ollut Peurungan altaan tyytyväinen käyttäjä 1995 lähtien. Olin leikkauksessa ja siitä kuntoutuakseni mieheni sai minut houkutelluksi ”kevyeen” liikuntaan, uimiseen. Siitä tuli perheellemme jokaviikonloppuinen tapa, joka nyt pakosta keskeytyy puoleksi vuodeksi.
Lehtijutuista päätellen laukaalaiset eivät itse ilmeisesti aina ole osanneet oikein arvostaa hallinsa palveluja ja siisteyttä. Esimerkiksi Jyväskylän AaltoAlvarilla ja Peurungalla oli eroa kuin yöllä ja päivällä Peurungan eduksi. Toivottavasti nyt kun Jyväskylän hallikin menee remonttiin toukokuun lopussa, se paranee: pukutiloista tulee siistit ja viihtyisät, suihkut toimivat ja siellä on pesuaineet, lattioilla eivät uiskentele hiustupsut…
Uiminen on halpaa ja hyvää koko kansan kuntoliikuntaa, siksi tiloista kannattaa pitää huolta ja hinnat kohtuullisina.