Hallituksen tulisi luopua aikeestaan myydä valtion omaisuutta 500 miljoonan arvosta, erityisesti heikkenevien talousnäkymien vuoksi. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala ovat kiirehtineet luopumista osakkeista ja kokonaisista yhtiöistä, joita ei heidän mielestään tule pitää strategisesti tärkeinä.

Hautala on nostanut myyntilistalle ainakin alkoholivalmistaja Altian, infrastruktuurirakentaja Destian, oppimateriaalikustantaja Editan ja ympäristöteknologiaan keskittyneen Ekokemin. Niiden lisäksi hän luopuisi myös Finnairin osake-enemmistöstä.

Vuonna 2013 työttömyys on kasvamassa ja bruttokansantuote supistumassa. Valtionyhtiöistä saatavat myyntivoitot tarkoittaisivat pientä ja lyhytaikaista hyötyä verrattuna työllistäviin ja vakaasti tulosta tekeviin valtionyhtiöihin. Jos haluamme tosissaan ratkaista yhteiskunnan ongelmia, kaikki julkinen omaisuus on strategisesti tärkeää. Esimerkiksi Destian ja Altian työpaikoista ei ole varaa luopua.

Viime vuosikymmeninä tehtiin suuria virheitä ja ylilyöntejä, kun julkista omaisuutta myytiin halvalla. Taustalla oli yksityistämisen, heikon valtion ja markkinavallan ihannointia. Talouskriisin ja leikkauspolitiikan järkyttävien inhimillisten seurausten tulisi palauttaa yksityistäjät maan pinnalle. Valtionomaisuuden myyntiä ei tule enää ainakaan jatkaa. 

Tällä hetkellä puolueet, etujärjestöt ja mediatalot pelottelevat toinen toisiaan suostumaan niin sanottuihin rakenteellisiin uudistuksiin. Todellisuudessa kyse on lähinnä leikkauksista ja heikennyksistä pieni- ja keskituloisten toimeentuloon.

Vaikuttaakin, että tällä omituisella painostuskampanjalla yritetään saada edes jotakin jatketta itsetarkoitukselliselle julkisen sektorin alasajolle. 500 miljoonan myyntitavoite mistä omaisuudesta tahansa ei todellakaan kuvasta tietoista omistajaohjauspolitiikkaa.