Tiedote
5.12.
Vapaa julkaistavaksi

Kansanedustaja Tiainen: EU:sta naisen paras ystävä

Kansanedustaja Eila Tiaisen mukaan Euroopan unionin tulee vahvistaa tasa-arvopolitiikkaansa. Unioni painii talous- ja demokratiaongelmien kanssa, jolloin tasa-arvokysymykset uhkaavat valua marginaaliin. Tosiasiassa ne ovat kuitenkin mitä suurimmassa määrin myös talouden ja demokratian kysymyksiä.

- EU on jonkin verran edistänyt syrjinnän vastaisia asenteita, mutta kovat vaikutuskeinot ovat toistaiseksi jääneet käyttämättä, Tiainen toteaa.

- Esimerkiksi EU:n työelämädirektiivin tasa-arvosäännökset ovat liian hampaattomia todella lievittääkseen nykyisiä ongelmia.

Eurooppalaisen naisliikkeen jo 1950-luvulla esittämä samapalkkaisuuden tavoite on edelleen kaukana saavutetusta. Suoraviivaisen palkkaepätasa-arvon lisäksi naisiin kohdistuu niin sanottua moniperustaista syrjintää, jossa sukupuolen lisäksi naiset ovat yhteiskuntaluokan, etnisyyden, uskonnon ja muiden taustatekijöiden yhteisvaikutuksesta heikossa asemassa.

Naiset ovat edelleen myös aliedustettuja politiikan ja talouden päättävissä elimissä. Suomessa eduskuntavaaleissa 2011 ensimmäisen kerran yli 40 prosenttia valituista oli naisia. Euroopan parlamentissa naisia on vain 36 prosenttia ja komissiossa 33 prosenttia, siinä missä Euroopan keskuspankin päättävissä elimissä naisia ei ole tällä hetkellä ollenkaan. Samalla kuitenkin keskustelu naiskiintiöistä saa yhä enemmän kaikupohjaa.

- Vahvoista kiintiöistä niin komissiossa, EKP:ssä kuin pörssiyhtiöiden hallituksissakin tulisi säätää EU-tasolla, Tiainen vaatii.

Euroopan talouskriisin sukupuolivaikutuksia ei vielä tunneta kunnolla. Todennäköisesti ne ovat merkittävät. Kriisimaiden palkkojen, eläkkeiden, sosiaaliturvan ja palveluiden leikkaukset osuvat erityisen köyhiin ja keskituloisiin naisiin. Riskinä on, että naisten aseman kehityksessä pudotaan vuosia ellei vuosikymmeniä taaksepäin. EU:n tasa-arvoelinten resursseja onkin lisättävä tilanteen selvittämiseksi ja vaihtoehtoisen politiikan hahmottamiseksi.

Kriisin vaikutuksiin verrattuna huomattavasti yksiselitteisempi ja tiedostetumpi tasa-arvo-ongelma on lähisuhdeväkivalta, jonka uhreista enemmistö on naisia. Sen vähentämisessä vauras, tasa-arvon mallimaana pidetty Suomi onkin lähes kehitysmaa. Suomi ei täytä Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen yleissopimuksen eli Istanbulin sopimuksen edellytyksiä, eikä voi ratifioida sitä. Pieni askel parempaan otettiin äskettäisessä hallituksen päätöksessä valtiollistaa turvakotien rahoitus.

- EU:n tasa-arvopolitiikan tavoitteeksi tulee ottaa Istanbulin sopimuksen ratifiointi koko unionin laajuisesti seuraavalla europarlamenttikaudella, linjaa Tiainen.

Kansanedustaja Tiainen osallistui Naisjärjestöt yhteistyössä Nytkis ry:n EU-vaalipaneeliin keskiviikkona 12.5. Hän on eduskunnan naisverkoston varapuheenjohtaja ja europarlamenttivaaliehdokas.
 

Lisätietoja

Kansanedustaja Eila Tiainen
050 512 0353
[email protected]