Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 19.2.2014.

167 000 allekirjoittajaa saanut kansalaislakialoite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta on saapumassa eduskunnan käsittelyyn. Vuonna 2012 voimaan astuneen perustuslakiuudistuksen jälkeen vähintään 50 000 äänioikeutettua allekirjoittajaa ovat voineet tehdä lakialoitteita eduskunnalle. Tasa-arvoinen avioliittolaki on toistaiseksi eniten tukijoita kerännyt kansalaisaloite.

Tällä hetkellä Suomessa ainoana Pohjoismaana samaa sukupuolta olevilla ei ole oikeutta avioliittoon. Kansainväliset ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus edellyttävät meiltä tämän tasa-arvo-ongelman poistamista. Vaikka yhdenvertaisuudessa on tapahtunut Suomessa takavuosista kehitystä, osaa kansalaisista edelleen rangaistaan suuremmalla byrokratialla ja erottelevilla leimoilla seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Nyt samaa sukupuolta oleville mahdollinen rekisteröity parisuhde ei tarjoa samoja oikeuksia kuin avioliitto, kuten yhteistä adoptio-oikeutta. Rekisteröityneessä parisuhteessa puolisot joutuvat adoptoimaan lapsen yksitellen vuorottain, mikä on työläämpää ja heikentää kaikkien osapuolien oikeusturvaa. Kun kaikki eivät ole saman avioliittolain piirissä, osa ihmisistä joutuu tuomaan viranomaisasioissa vähemmistöasemansa esille vanhanaikaisella leimaavalla tavalla.

Lainsäädännön erillisyydessä on kyse myös symbolisesta epätasa-arvosta, jossa samaa sukupuolta oleville ei tahdota myöntää oikeutta juuri samaan instituutioon kuin muillekin. Osa vapaamielisemmistä vanhoillisista olisi valmis tasa-arvoon kaikessa muussa paitsi esimerkiksi adoptio-oikeudessa tai avioliiton nimessä. He kuitenkin viime kädessä puolustavat syrjivää jaottelua normaaleihin ja muihin.

Viime vuosina on tullut trendikkääksi olla avoimesti konservatiivinen ja kannattaa erilaisia jaotteluja parempiin ja huonompiin ihmisiin. Vanhoillisten asenteiden ja julkkishahmojen nousu valokeilaan vaikuttaa ympäristöönsä, ja esimerkiksi aiemmin vapaamielisemmät poliitikot ovat pyörtämässä kantojaan. Ihmisoikeudet ovat heille kiusallinen kysymys.

Sitä ne eivät ole kuitenkaan lapsille ja nuorille. Kiertäessäni tammikuussa keskisuomalaisia kouluja tuli selväksi, että tasa-arvoinen avioliittolaki on tällä hetkellä yksi eniten nuorta polvea kiinnostavista yhteiskunnallisista kysymyksistä. He pitävät samaa sukupuolta olevia pareja syrjivää järjestelmää käsittämättömänä asiana. Tämänhetkinen uusvanhoillisuus taitaakin olla lähinnä äänekästä loppusoittoa.

Samalla kansalaiset odottavat edelleen yhdenvertaisuutta lain edessä. Me päättäjät olisimme niin ihmisoikeuksille kuin kansanvallallekin kunniaksi, jos ensimmäinen kansalaisaloitteesta säätämämme laki olisi tasa-arvoinen avioliittolaki.