Arvoisa puhemies
 
Kreikka-vakuuksien ja euron kurimus-keskustelun jalkoihin on jäänyt moni kotimaan politiikan tärkeä kysymys. Kun talouskasvu näyttää hiipuvan, se merkitsee ennen pitkää myös työttömyyden kasvua täällä Suomessa. Erityisen rankkaa työttömyys on nuorille, joiden toimettomuus pahimmillaan saattaa syrjäyttää heidät täydellisesti hukan teille niin kuin ikävät esimerkit muutamasta Euroopan maasta osoittavat.
 
Nuoria ei saa jättää yhteiskunnan ulkopuolelle. Nuorisotakuu on yksi keino varmistaa, ettei näin käy.
 
Hallitusohjelmaan on kirjattu kauniit lauseet nuorisotakuusta. Tarkoituksena on pitää kiinni kaikista nuorista niin, että näitä ns. pudokkaita ei enää tule. Työn ja koulutuksen avulla nuoret saavat toimeentulonsa mutta samalla ehkäistään eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Ja niin kuin edustaja Annika Lapintie Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa totesi, siihen tarvitaan myös riittävät rahat.
 
Tällä hetkellä nuorten työllistämisen ongelmana näyttää olevan ei niinkään raha vaan se, että niitä soveliaita työpaikkoja on vaikea löytää. Kuka palkkaa nuoren esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen, vaikka palkkatukea saakin, kun yrityksen talousnäkymät heikkenevät?
 
Nuorisotakuun käytännön toteuttaminen asettaa kovia vaatimuksia työ- ja elinkeinotoimistoille. Valtion tuottavuusohjelma on ankaralla kädellä karsinut henkilökuntaa myös työvoimatoimistoista.
Kun nuorisotakuuta aletaan toteuttaa, tarvitaan nuorten ohjaamiseen myös osaavaa henkilökuntaa, joka yhdessä nuoren kanssa löytää kullekin sopivan opinpolun tai työn.
 
Arv. puhemies, hyvät edustajat,
Nuorten ohjaaminen työmarkkinoille on tavanomaista vaativampaa työtä., siksi on pidettävä huolta riittävän rahoituksen lisäksi myös työvoimatoimistojen riittävästä ja motivoituneesta henkilökunnasta.